2019. december 17., kedd

Mini-könyvklub 15: Folytatások

Az új évvel újra indul a Mini-könyvklub is, ám ezúttal rendhagyó módon a korábbi regények folytatásait olvassuk. A lényeg persze most sem változik: négy hónapon át egy-egy regényt olvasunk el közösen. Résztvevőnek 2020. január 31-ig lehet jelentkezni.

A Mini-könyvklub korábbi fordulóiban olvastunk már mindenféle regényt, kezdve a romantikusoktól a fantasy-n, sci-fin és disztópián át egészen a klasszikus irodalomig. Most pedig, a legrégibb és leghűségesebb klubtagtársam, AniTiger javaslatára hallgatva úgy döntöttem, hogy a korábbi regényeink folytatásait olvassuk el, műfajtól és témakörtől függetlenül. Azokat a folytatásokat választottam be, amelyeknek az első (vagy előző) részére a klubtagok kiátlagolva legalább 3 pontot adtak az ötből (illetve az első két fordulóban, ahol még 10-ig pontoztunk, ott ötnél húztam meg a határt). A cél persze most is a közös olvasás, véleményalkotás és a könyvek megvitatása.

Ha szeretnél jelentkezni, azt január 31-ig teheted meg, de előbb teljesítsd a nulladik feladatot, azaz olvasd végig az itt található szabályokat! Kék színnel jelöltem a szabályokban a változtatásokat, kérem a régi tagokat is, hogy legalább ezeket a részeket olvassák végig!

2020. január 1-től április 30-ig tart a tizenötödik Mini-könyvklub. Mind a négy hónapban egy-egy könyvet olvasunk el, a határidő mindig a hónap utolsó napja (késéseket nem fogadok el).

Előre leszögezem, hogy ez nem nyereményjáték, itt nem lesz sorsolás, nem lesz nyeremény! Ez nem erről szól, hanem a közös olvasásról, a könyvek átbeszéléséről, az élmény megosztásáról. Nem is szeretném, ha valaki csak azért jelentkezne, mert ingyen könyvet vagy akármit remél.

Ezúttal mind a négy hónapban ugyanazt a négy könyvet olvassa mindenki (minden hónapban egyet), mert fenn szeretném tartani a lehetőséget, hogy később egy újabb ilyen fordulót hirdessek a maradék könyvekkel. A cél a közös olvasás élménye, majd hogy jól kibeszéljük, hogy kinek mi tetszett, mi nem tetszett, milyen gondolatokat ébresztett a könyv.

Természetesen bárki csatlakozhat a könyvklubhoz, de mivel folytatásokat olvasunk, ezért lehet, hogy jobban jársz, ha már ismered az első kötetet (kivétel persze Agatha Christie könyve). Ha van időd, akkor persze elolvashatod ugyanabban a hónapban az első és a második részt is, de mi már csak a másodikat fogjuk megvitatni.

Mind a négy hónapban az aktuális könyvről ajánlást/kritikát kell írni. Ez a könyvértékelés legalább 10 saját, bővített mondatból kell álljon, tehát ebbe nem tartozik bele a fülszöveg, az idézetek és egyéb könyvinformációk. Az értékelésben legalább 5 olyan mondat kell legyen, ami nem a cselekmény leírásáról szól, hanem a saját véleményről, a kiváltott érzésekről, gondolatokról, vagy a könyv méltatásáról. Ide és ide kattintva láthatsz két példát is ilyen értékelésekről, amik éppen megfelelnek a minimum elvárásoknak. Természetesen sokkal szebb példákat is találhatsz, ha visszakeresed a korábbi Mini-könyvklubokban született értékeléseket (felül az Archívum fülre kattintva, majd bármelyik könyvet kiválasztva). Az értékeléssel mindig az adott hónap utolsó napjáig készülj el, így tehát augusztus végére mindenkinek 4 könyvértékelése lesz! A legjobb, ha blogod van, és ott teszed közzé a bejegyzésedet, de ha ezt valamiért nem szeretnéd, nekem is elküldheted, és közzéteszem én az erre a célra létrehozott blogon.

Mind a négy könyvhöz létrehozok majd egy adatlapot itt a blogomon. A megírt bejegyzések linkjét a könyv adatlapján fogom összegyűjteni, ezért mindig, ha elkészültél vele, az adott könyv adatlapján hozzászólásban linkeld be! Akinek nincs saját blogja, az pedig e-mailben küldje el nekem a megírt értékelésének a szövegét, vagy sima szövegként a levéltörzsben, vagy Word dokumentumként csatolva! Abban bízom, hogy minden résztvevő elolvassa a többiek értékelését is, és így hozzá tudunk szólni, meg tudjuk beszélni a könyvekkel kapcsolatos gondolatainkat.

Mindig a határidő lejárta után létrehozok egy kérdőívet. Ezen az olvasott könyvvel kapcsolatos kérdések, szavazások lesznek, pl: ki volt a kedvenc karaktered a könyvben, melyik jelenet nem tetszett, mit gondolsz valamelyik szereplőről vagy eseményről, mi a könyv mögöttes tartalma stb. Az eredményeket összesítem és közzéteszem.

Ha van rá időm (nem ígérem!), és ha igény is van rá a könyvklub résztvevőitől, akkor a magyar szerzőtől olvasott könyveinkhez kapcsolódóan közösen interjút is készíthetünk, feltéve persze, hogy az író is vállalja. A korábbi könyvklubos interjúkat ide kattintva nézheted meg.

Ha nem tudtad elolvasni az adott hónapban a könyvet, nem lesz ejnye-bejnye, és senkit nem zárok ki, de nagyon kérem, hogy azok jelentkezzenek, akik nagy valószínűséggel tényleg végig is tudják olvasni a könyveket, és a határidő előtt az értékeléseket is meg tudják írni. Ha március végére az addigi három közösen olvasott könyvből csak egy olvasást+értékelést teljesítesz, vagy egyet se, akkor a legközelebbi könyvklubban (ha lesz), nem szavazhatsz, viszont ugyanúgy beléphetsz ismét a klubba, szívesen látunk a következő fordulóra is. Ha itt már sikerül megfelelő számú könyvértékelést írnod, legközelebb megint szavazhatsz majd.

Ha annyira szenvedsz a könyvtől, hogy nem akarod tovább olvasni, az nem probléma, ez esetben is írj róla értékelést, amiben kifejted, hogy miért nem tetszett, ezt is el fogom fogadni.

Ha már olvastad korábban a könyvet és van róla olyan bejegyzésed, ami 6 hónapnál nem régebbi, akkor nem kell újra olvasnod, elég ha elküldöd ennek a bejegyzésednek a linkjét. Példa: ha májusban olvassuk a könyvet, akkor az előző év november elsején közzétett blogbejegyzést elfogadom, de az október 31-eit nem. Ha 6 hónapnál régebbi a bejegyzésed, vagy nincs is, akkor új bejegyzést kell írnod róla, és ehhez erősen ajánlott a könyv újraolvasása. Ha nem olvasod újra az egész könyvet, akkor is legalább lapozd át, olvasgass bele, hogy felfrissítsd az emlékezeted és meg tudd írni az értékelést! Nem szeretnék többé olyan válaszokat kapni a kérdőívben, hogy "erre nem emlékszem, már rég olvastam a könyvet", hiszen így a lényege veszik el a dolognak, mert nem tudjuk átbeszélni a fontos gondolatokat, ráadásul ez a többi könyvklubtag számára is demotiváló lehet. Kérem ezzel kapcsolatban a megértéseteket!

Ellenőrizni persze semmit nem tudok, és nem is áll szándékomban. Mindenkinek a saját belátására és lelkiismeretére bízom, hogy betartsa a szabályokat.

A négy könyv kiválasztását szavazásra bocsátom. Tizenhárom könyv közül lehet választani (ennyi felelt meg a fenti kritériumoknak), ezekből többre is szavazhattok, de javaslom, hogy ötnél többet ne jelöljetek meg. Csak olyan könyvekre szavazhattok, amiket korábban még nem olvastatok, hiszen az a cél, hogy új könyveket ismerjünk meg! A 450 oldalnál hosszabb könyvekhez figyelmeztetésként kiírtam az oldaszámot. Hosszabb könyvekre értelemszerűen csak akkor szavazz, ha tudod vállalni, hogy egy hónap alatt kiolvasod a könyvet! Szavazni 2019. december 31-én éjfélig lehet a SZAVAZÁS nevű űrlap kitöltésével (lásd lent), és január elsején hirdetem ki a kiválasztott könyveket és olvasási sorrendjüket. Csak azoknak veszem figyelembe a szavazatait, akik jelentkeznek a könyvklubba, ezért fontos, hogy a szavazáshoz és a jelentkezéshez is ugyanazt a nevet add meg! A szabályok értelmében nem fogadom el a szavazatát azoknak sem, akik részt vettek a 14. Mini-könyvklubban, de az első három hónapban nem teljesítettek legalább két olvasást a hozzá tartozó könyvértékeléssel együtt.

A magyar írókra vonatkozó korábbi szabályt erre a fordulóra (ideiglenesen) eltörlöm, mivel eleve szűkül a kör, akiket érdekelhetnek a folytatások. (Az arány azonban így is jó, mert a 13 szavazásra bocsátott könyvből 4 származik magyar írótól, és mind nagyon népszerűek voltak, úgyhogy van esély rá, hogy így is bekerül majd közülük egy. Meglátjuk.)

Ahogy a fentiekből kikövetkeztethető volt, ezúttal nem lesz választható regény az utolsó hónapban.

Jelentkezni itt a bejegyzés alján található JELENTKEZÉS nevű űrlapon lehet, egészen az első könyv értékelésének határidejéig, azaz január 31. éjfélig. Csak e-mail cím megadásával lehet jelentkezni, és csak azoknak fogadom el a jelentkezését (és szavazatát), akik a könyvklub levelezőlistájára szóló meghívót elfogadják (azaz feliratkoznak a levelezőlistára)! Ezért mindenképpen olyan e-mail címet adj meg, amit rendszeresen ellenőrzöl! A levelezőlistán fogok minden újdonságot kihirdetni. Senkinek nem fogom elárasztani a postafiókját levelekkel, és természetesen az e-mail címeket sem adom tovább senkinek! Egyedül a többi könyvklubtag fogja látni azokat. Csak akkor tudjátok kitölteni a jelentkezési lapot, ha előbb kitöltötök egy rövid tesztet, melyben a szabályokra vonatkozó kérdésekre kell válaszolnotok. A teszt kitöltése után rögtön látni fogjátok a helyes válaszokat, és ezzel együtt kaptok egy kódot, ezt kell beírni a jelentkezési lapra.

Ha tehát jelentkezni ÉS szavazni is szeretnél, akkor mindkét űrlapot ki kell töltened! Az érvényes szavazáshoz legkésőbb december 31-én fel kell iratkozz a levelezőlistára, hiszen aznap éjfélkor lezárom a szavazást, és másnap már eredményt hirdetek. Január 1-től már csak jelentkezésre lesz lehetőség, viszont akkor már ismert lesz mind a négy közösen olvasandó könyv.

Ha valamilyen oknál fogva nem tudsz jelentkezni, szavazni, vagy a levelezőlistával van gondod, kérlek írj a minikonyvklub (kukac) gmail.com e-mail címemre!

Lássuk tehát a könyveket, amikre szavazni lehet! Ha a képre, vagy a címre klikkeltek, a moly-os adatlapra visz az oldal.

https://moly.hu/konyvek/joanne-harris-csokoladecipo
https://moly.hu/konyvek/gaura-agnes-atkozott-balszerencse
https://moly.hu/konyvek/kleinheincz-csilla-uveghegy
https://moly.hu/konyvek/j-goldenlane-holdnak-arnyeka
https://moly.hu/konyvek/jojo-moyes-miutan-elvesztettelek
https://moly.hu/konyvek/lois-lowry-valahol-messze
https://moly.hu/konyvek/mark-lawrence-tovisek-kiralya
https://moly.hu/konyvek/agatha-christie-nyilt-kartyakkal
https://moly.hu/konyvek/margaret-atwood-testamentumok
https://moly.hu/konyvek/katherine-arden-a-lany-a-toronyban
https://moly.hu/konyvek/sara-raasch-jeg-mint-tuz
https://moly.hu/konyvek/dmitry-glukhovsky-metro-2034
https://moly.hu/konyvek/kemese-fanni-a-viharszivu-mya-mavis

Remélem, néhányan kedvet kaptatok a közös olvasáshoz! A felhívásom hírét megköszönöm, ha tovább adjátok (a fenti nagy logót nyugodtan vigyétek). Ha kérdésetek maradt, írjatok a fent megadott e-mail címemre! Várom a jelentkezőket! :)Kövess Bloglovin-on

2 megjegyzés:

  1. Jaj, de izgatott vagyok! ^.^ Már előre imádom ezt a kört, bármit is szavazunk meg!

    VálaszTörlés
  2. Jövök én is, még épp időben vagyok a jelentkezéssel, így szavazni is tudtam a könyvekre. Sajnos már több folytatást olvastam, de azért így is tudtam mire szavazni. :)

    VálaszTörlés