2017. december 27., szerda

The ​Girl with Seven Names

https://moly.hu/konyvek/hyeonseo-lee-david-john-the-girl-with-seven-namesEgy Észak-Koreából elszökött nő emlékirata, ami van olyan lebilincselő és izgalmas, mint bármilyen fiktív regény.

A Mini-könyvklub 8 életrajzi regényének választásával nagyon megszenvedtem. Amit szerettem volna, David Suchet könyvét (Poirot és én) sajnos nem sikerült sehogyan sem beszereznem. Helyette Stephen Fry könyvét vettem meg (Moab Is My Washpot), de folyton elaludtam rajta. Végül feladtam. Elkezdtem az Under the Tuscan Sun-t, mert ehhez legalább ingyen és könnyen hozzáfértem, de ez se kötött le. Végül úgy döntöttem, még egy próbát teszek, és megvettem a The Girl with Seven Names-t, ami két éve negyedik helyezést ért el a Goodreads Choise Awards életrajzi könyvei között. Telitalálat.

Lebilincselőnek találtam a történetet, hihetetlenül izgalmas, és van olyan érdekes, mint bármilyen fiktív regény. Sokszor alig tudtam letenni, ami nálam azért nem túl gyakori eset.

Az író egészen gyerekkorától meséli a történetét, ami habár unalmasnak hangozhat, de cseppet sem az! Ráadásul segít abban, hogy az olvasó megértse a kulturális hátteret és a főszereplő későbbi döntéseit. Min-young 17 évesen, a nagy éhínség idején szökött át Kínába, de nem azért, mert annyira nélkülözött volna, hanem leginkább brahiból. Hajtotta a kíváncsiság és a kalandvágy, és tudta, hogy pár hónap múlva, miután betölti a 18-at, már túl nagy lesz a tét, de most még megúszhatja egy kisebb büntetéssel, ha lebukik. Anyja azonban megtiltotta, hogy átkeljen a folyón, így Min-youngban csak egyre erősödött az elhatározás, és végül kitervelte, hogy nemcsak pár órára szökik el, hanem pár napra, hogy meglátogathassa apja rokonait. Sikerült is végül eljutnia a rokonokhoz egy messzi kínai városba, és az ottani körülmények, melyek luxusnak tűntek számára, annyira lenyűgözték, hogy végül néhány hónapot is eltöltött a rokonoknál. Igen ám, de időközben betöltötte 18-ik életévét, és anyja sokat kockáztatva felhívta telefonon, hogy megmondja neki: ne is menjen már vissza, túl nagy a tét... Így maradt Min-young (illegálisan) Kínában, ahol immár Mi-rannak hívta magát, hogy ne keltsen senkiben gyanút a származása.

Élete során hét különböző névvel élt (ami megmagyarázza a könyv címét), és ez már talán egy kémnek is sok lehet. Hihetetlen erővel vészelt át minden nehézséget, és hagyta maga mögött újra és újra régi életét. Végül pedig véghez vitte a lehetetlent is: családját is sikeresen szöktette meg Észak-Koreából.

Ha valaki egy példaértékű, erős, bátor női főhősről keres könyvet, már meg is találta, ezt kell elolvasnia.

Hasonló könyv:
Without You, There Is No Us
North ​Korea Confidential

Kövess Bloglovin-on

7 megjegyzés:

  1. Hűha, sajnálom, hogy ennyire megszenvedtél a választásaiddal, de tök jó, hogy meglett a befutó! Nagyon kemény könyvnek tűnik, nem semmi a csaj, hogy "brahiból" elszökött Észak-Koreából.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát még szinte gyerek volt, a tiltott gyümölcs meg ugye mindig vonzó... :)
      Megszenvedtem a választással, az biztos, de végül megérte keresgélnem, mert ez tényleg nagyon jó volt.

      Törlés
  2. Érdekes könyvnek tűnik az ajánlód alapján. Azt megkérdezhetem, mennyire vannak benne durva dolgok (kínzás, ilyesmi)? 18+-os könyveket én nem merek elolvasni. :D Jó, ez így nem igaz, olvastam már olyan könyvet, amiben egyes szám első személyben mesélte el a főszereplő igen átélhetően, ahogy megkínozták, de kb. végig rosszul voltam, míg olvastam. Szóval a jövőben az ilyen könyveket asszem inkább kerülöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. semmi ilyesmi nincs benne :) Említve van egy-két szörnyű dolog (verések, éhhalál, kivégzés, rabszolgák), de nincsen semmi csúnya, gyomorforgató leírás, nyugodtan olvashatod.

      Törlés
  3. Hát jól belenyúltál akkor a választott könyveidbe, még szerencse, hogy végül találtál egy jót! Tavaly munkatársam születésnapjára ezt a könyvet vettem meg neki, enyhe hátsó szándékkal, hogy majd kölcsönkérjem, de még nem jutottam el odáig. Érdekes, amiket írsz róla!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És neki hogy tetszett? Vagy még nem olvasta?

      Törlés
    2. Nem mondta, úgyhogy szerintem még na :D De majd legközelebb rákérdezek :)

      Törlés