2016. november 29., kedd

Gyilkosság Mezopotámiában

Trükkös gyilkosság egy ásatáson.

A történetből: Leatheran nővér egy ásatásra utazik, mert új megbízatása egy régész feleségére vigyázni, aki nagyon ideges és nyugtalan mostanában. Habár eleinte nem tudni, hogy mi is Louise baja, az azért kiderül, hogy az emberek eléggé másmilyennek ítélik őt meg, és mindenki őt hibáztatja az expedíció tagjai között érezhető feszültség miatt. Louise végül beavatja Leatheran nővért a titkába, miszerint fenyegető leveleket kap a halott férjétől. Nem sokkal később Louise-t holtan találják.

Értékelésem: Az elején kicsit zavart, hogy olyan sokára jutottunk el a gyilkossághoz, de egyébként tetszett a regény. Jópofa volt, hogy Leatheran nővér elbeszélésében tulajdonképpen egy naplószerű visszaemlékezést olvashattunk. Tetszett a stílusa, ahogy időnként kikacsintott az olvasóra, és egy-egy személyes megjegyzést tett valamelyik szereplőre. Poirot-t is jópofán írja le, a kezdeti ellenszenvét, meg a furcsa felkiáltását: "Nohát, hisz ez még angolul sem tud tisztességesen!". Később pedig láthatjuk, ahogy egyre nő a tisztelete a kis köpcös ember iránt.

Maga a krimi szál sajnos nem tartogatott számomra nagy meglepetést, mert amint megtörtént a gyilkosság, azonnal eszembe is jutott, hogy láttam már filmen, és tudom, mi a rejtély megoldása. Pedig egyébként nagyon érdekes és tényleg rejtélyes, de így sajnos ez a része a történetnek nem tartott izgalomban. A gyilkos kilétében viszont nem voltam teljesen biztos, de mivel az elkövetés módszerét tudtam, így itt is eléggé leszűkültek a lehetőségek. Erős spoiler: Azt mondjuk nem tartom hihetőnek, hogy 20 év után már nem ismeri fel a férjét, főleg, ha újra hozzámegy feleségül és együtt élnek. Nehogy már ne legyen semmi árulkodó jel – egy szokás, vagy szófordulat, vagy anyajegy, bármi –, ami alapján ráismerne! De leginkább az arca és a hangja alapján szerintem fel kellett volna ismernie.

Aki nem látta, vagy olvasta még a történetet, annak a csavaros bűnügy miatt mindenképpen érdemes elolvasnia a regényt!

Értékelésem: 4 / 5

Jelenet a filmből
Gyilkosság Mezopotámiában (film, 2001): Újra megnéztem most a regény alapján készült filmet is, és nem voltam egészen elégedett vele. A fő bajom a gyenge színészi teljesítmény, amit csak még inkább ront a harmatgyenge szinkronhang. De az is lehet, hogy egyedül a szinkron tehet róla, hogy olyan bénának, sutának éreztem, mintha egy amatőr színjátszókör adta volna elő természetesen Poirot karakterét leszámítva.

A másik, ami zavart, a színészek válogatása, és most nem a tehetségükre, hanem a kinézetükre gondolok. Először is Louise koránt sem volt az a "végzet asszonya" típus, aki minden férfit könnyedén az ujja köré csavar. Ez a része elég hiteltelen volt szerintem a történetnek. Aztán ott van Miss Reilly, aki szépnek szép volt ugyan, de szerintem sokkal szebb volt nála Leatheran nővér, akit én a regény olvasásakor nem képzeltem különösebben szép arcúnak. És ami még jobban zavart, hogy a nővér elég butácska volt a filmen, holott a regényben ő a legeszesebb, legalábbis Poirot-t leszámítva.

A történetbeli változtatások nem különösebben zavartak, mert ettől nem éreztem rosszabbnak a filmet, inkább csak a fent ecsetelt rossz színészváltasztások miatt. Azért a végére egész megkedveltem a filmet is, csak az elején volt nehéz túltennem magam az amatőr színjátszókör teljesítményén. :)

További könyvek az írótól: A Bertram Szálló, Hercules munkái

Hasonló könyvek:
A Bertram Szálló
De mi került a pitébe?
Kakukkszó
Titokzatos idegen

Kövess Bloglovin-on

4 megjegyzés:

  1. A spoilered kapcsán eszembe jutott a Mr. és Mrs. Smith, amiben a nő felismeri a férfjét távcsövön át arról, hogy pisilés után megrázza az egyik lábát kétszer. XD Amúgy ugyanezen kattogtam én is... Mégis mekkora idióta volt az a nő már...

    VálaszTörlés
  2. Szokás, szófordulat, hangja jó ötlet, de elvileg a kinézete lehet más, a vonatbaleset miatt, nem?
    (Amúgy nekem Louise eléggé önmagával elfoglalt egyénnek tűnt, akinek csak addig fontos a másik, hogy az illető el legyen tőle ájulva, és nem mint emberi lény.)



    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondolod, hogy megsérült az arca? Szerintem ha lett volna rajta valami sebhely, azt biztos említette volna Leatheran nővér... De ebben egyébként tök igazad van, hogy csak önmagával foglalkozott az a nő, de hát akkor is.... ez azért túlzás szerintem. :)

      Törlés