2015. július 15., szerda

Eleanor és Park – lesz-e film?

http://therumpus.net/wp-content/uploads/2014/10/rainbow-rowell.jpg
Rainbow Rowell Forrás: The Rumpus
Lesz-e film az Eleanor és Park című könyvből? Az alábbiakban erre a kérdésre próbálok választ adni, és közben az írónőről is megtudhattok néhány érdekességet.

Rainbow Rowell eddig összesen 4 könyvet írt, ebből kettő felnőttekről és kettő tinédzserekről szól. Magyar fordításban sajnos csak az Eleanor és Park jelent meg. A regényein kívül egy rövid történetet is írt egy karácsonyi novellagyűjteménybe, amiben olyan ismert írók történetei is szerepelnek, mint Holly Black, Gayle Forman, David Levithan, vagy Stephanie Perkins. (Nagyon szép a könyv animált borítóképe, érdemes megnézni!) Legújabb könyve október 6-án jelenik meg Carry On címmel. Érdekesség, hogy Rowell két képregényalbum elkészítésére is leszerződött a First Second kiadóval. Ezeket persze nem egyedül fogja elkészíteni, hanem közösen egy grafikussal, Faith Erin Hicks-szel, akinek már nagy rutinja van a képregények rajzolásban. Rowell azt kívánja, bárcsak megoszthatná ezt a nagyszerű hírt könyve főhőseivel, Eleanorral és Parkkal, akik rajonganak a képregényekért.

Rowell saját bevallása szerint nagyon sokat ír Starbucks kávéházban üldögélve, mert ha a gyerekei otthon vannak, nem képes ott dolgozni. Már egy irodát is kialakítottak neki otthon, de mégse tud ott írni, ha nincs teljesen egyedül a házban. Azt mondja, a négy könyvéből három és felet a Starbucks-ban írt meg.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/24/83/56/248356ea4e45fb28134a0a1de735387a.jpg
Eleanor és Park fanart Forrás: siminiblocker
A közeljövőben várhatóan megfilmesítésre kerül az Eleanor és Park című könyve, és Rowell azt szeretné, ha nem befutott színészek, hanem még teljesen ismeretlen fiatalok játszanák a főszerepet. "Nincsenek olyan ismert színészek, akik meg tudnák testesíteni ezeket a szereplőket, – mondta Rowell az MTV News-nak – nem gondolom, hogy szokatlan karakterek lennének az életben, mert szerintem sok olyan ember van, akik Eleanor-hoz vagy Park-hoz hasonlítanak, de ahhoz szokatlanok, hogy filmben szerepeljenek és hogy főszerepet játsszanak. Nincsen túl sok pufók vöröshajú és 16 éves koreai srác, akik filmek főszerepeit alakítják."

A megfilmesítési jogokat a DreamWorks stúdió vette meg. A producer Carla Hacken lesz, aki Az ördög Pradát visel című filmen is dolgozott, a vezető producer pedig Matt Kennedy, akinek a neve az Időhurok című, 2014-es filmhez kapcsolódik. A forgatókönyvet maga Rainbow Rowell írja. "Sosem írtam még forgatókönyvet! Szívás! – mondja nevetve. – De könyvet sem írtam azelőtt, hogy megírtam volna az első könyvemet. Mindent meg fogok tenni, ami tőlem telik. Forgatókönyveket olvasok, hogy megértsem a struktúrát. Nem teljesen idegen tőlem ez a forma... Szerintem igazán jó esély van rá, hogy ehhez is van érzékem."

"Amikor írok, úgy képzelem el magam előtt a történetet, mintha film lenne, és ezzel néha magam alatt vágom a fát – teszi hozzá. – Az első szerkesztőm azt mondaná: nem vághatod itt félbe, nem tudod elsötétíteni a képernyőt, ez nem egy film".
Eleanor fanart Forrás: siminiblocker

Rowellnek a film zenéjét illetően is vannak elképzelései. "Az az álmom, hogy a teljes Eleanor és Park film alatt a The Mountain Goats együttes zenéje szól. Méghozzá azért, mert gyakorlatilag folyamatosan őket hallgattam, miközben a könyvet írtam."

A zenének nagy jelentősége van a könyvben is, és aki szívesen hallgat zenét könyvolvasás közben, annak érdemes lehet az írónő ajánlásait figyelembe venni. Összeállított ugyanis négy zenei listát is, másképpen mondva egy-egy kazettát Eleanor-nak és Parknak is (A és B oldallal természetesen). Akit érdekel ez a válogatás, Rowell honlapján eléri (katt ide!), és még azt is megtudhatja, hogy melyik számot melyik jelenet zenei aláfestéseként képzeli el az írónő.

Habár ő írja a forgatókönyvet, azért tudja, hogy valószínűleg nem nagyon lesz beleszólása abba, hogy milyen lesz a film. Reméli azonban, hogy olyan rendezője lesz a filmnek, aki megfogadja azt a tanácsot, hogy ismeretlen színészekkel forgassanak. "Úgy érzem, izgalmas a gondolata egy olyan romantikus történetnek, amiben a két főszereplő nem úgy néz ki, mint az ilyen filmek tipikus holliwoodi színészei – mondja. – Ha belegondolsz, a népességnek a 99 százaléka nem fog szerepleni hollywoodi romantikus filmekben. Ezért nagyon izgalmas számomra azon gondolkodni, hogy vajon ki lehet ez a két színész."

Az interjú óta Rowell már elkészült a forgatókönyv első változatával. Színészeket azonban még mindig nem választottak, előbb rendezőt kell kijelölni a filmhez. Az eredeti tervek szerint a DreamWorks 2015-ben kezdi a forgatást. Kérdés, hogy ez az időpont fenntartható-e, ha még rendezőjük sincs.


A bejegyzés forrásaként az alábbi oldalak szolgáltak:
MTV News
Rainbow Rowell hivatalos honlapja
Rainbow Rowell Goodreads oldala
The Rumpus interjú

Kövess Bloglovin-on

1 megjegyzés:

  1. Hát akkor kíváncsian várom a filmet! :) (remélem nem szúrják majd el) :D
    zsófi

    VálaszTörlés