2015. június 20., szombat

Cecelia Ahern

Cecelia Ahern
Cecelia Ahern bestseller író könyvei már több mint 22 millió példányban keltek el. Huszonegy éves volt, amikor az első két könyve megjelent. Már az első regénye, az Utóirat: Szeretlek! nemzetközi elismertséget hozott számára, és a történet alapján három évvel később, 2007-ben Hilary Swank és Gerard Butler főszereplésével film is készült. Második könyve, az Ahol szivárvány véget ér az első megjelenés után tíz évvel, 2014-ben került vászonra. A film főszereplői a Csontvárosból megismert Lily Collins és az Éhezők Viadalában Finnick-et alakító Sam Claflin. Ez a könyv a Mini-könyvklub ehavi olvasmánya, aminek filmváltozatáról most további részleteket tudhattok meg.

Amikor Cecelia Ahern megalkotta Rosie Dunne-t, a könyv főszereplőjét, nagyon világos képe volt róla, hogy milyen a karakter. Vajon Lily Colins megfelelt az elképzeléseinek? Ahern így válaszol: "Mostanra már Collins vált az én Rosiemmá. Lenyűgöző játékával sikerült megragadnia Rosie lényegét."

Habár Ahern egyre többet dolgozik a TV-nél, főként mint a Samanta Who? című vígjátéksorozat írója és producere, az Ahol a szivárvány véget ér forgatókönyvének írásában nem vett részt. Azt mondja, mindig izgatott, amikor valaki más dolgozza fel a művét. "Juliette Towhidi (a film forgatókönyvírója) adaptációja hű volt a könyvemhez. Humort és egy kis lazaságot csempészett a sztoriba."

Jelenet az Ahol a szivárvány véget ér című filmből

Nagy tapasztalatot szerzett a történetmesélésben mind papíron, mind a képernyőn, hiszen tíz év alatt 11 regénye jelent meg, és egy újabb TV sorozaton is dolgozik. Három kritériuma van, amikor egy munkáját megfilmesítik. "Az adaptáció meg kell őrizze a történet lényegét, a főszereplők ugyanazok kell legyenek és a befejezésen nem szabad változtatni." Ahern szerint a történet esszenciája így megmarad.

Az ír báj, ami Ahern regényeire annyira jellemző, a képernyőn is látható. Az Ahol a szivárvány véget ér filmet Ahern hazájában, Írországban forgatták, két nap kivételével, amikor Torontóban vették fel a történet szerint bostoni jeleneteket. A film gyönyörűen tükrözi Írország varázsát. Ahern is azt szereti, ha a könyvei alapján készült filmeket Írországban forgatják, hiszen ez az ír filmipart erősíti, de megérti azt is, ha máshol kell elkészüljön egy film.

A forgatás során felkérték Ahernt egy rövid cameo szereplésre az esküvői jelenetben. Végül azonban kivágták a filmből, mert túlságosan zavarónak ítélték. Ahern szerint ez nagyon mulatságos.

Ahern továbbra is abban a stílusban ír, ami már az első könyve óta kézjegyévé vált. Az egyetlen dolog, ami azóta változott, hogy most már négy éve egy irodába jár be írni. Legújabb könyve (The Year I Met You) már magyar fordításban is megjelent Amikor megismertelek címmel.



A bejegyzést a Culture Street blog interjúja alapján készítettem.

Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése