2015. április 18., szombat

The Lightning Thief

http://moly.hu/konyvek/rick-riordan-the-lightning-thiefMozgalmas gyerek-fantasy görög mitológiával, modern környezetben.

A történetből: Percy tanulási nehézségekkel küzdő gyerek. Figyelemzavaros, hiperaktív és diszlexiás. Már megszokta, hogy nehezen megy neki az iskola, hogy az osztálytársai sokszor csúfolódnak rajta, és hogy előbb-utóbb mindig kirúgják az iskolából és új helyre kerül. A jelenlegi iskolájában elég jól mennek a dolgok, még egy barátra is szert tett, akit sokszor megvéd a csúfolódó osztálytársakkal szemben. Azonban egy múzeumlátogatás során a matematika tanárnő ijesztő szárnyas szörnnyé változik és rátámad Percyre. Lehetséges, hogy Percy csak képzelte az egészet? Nem ez lenne az első eset, hogy olyan dolgokat lát, amit mások nem. Mindenesetre az események egyre furcsább fordulatot vesznek és minden rosszra fordul Percy körül.

Értékelésem: Nagyon hosszúnak tűnt a könyv számomra. Rengeteg dolog történik, egymást érik az események, egyik kalandból a másikba csöppenünk. Mindemellett sok dolgot megtudunk a görög mitológiáról is, és sok új szóval, mitológiai személy nevével megismerkedünk. Annyira sok a kaland és az információ, hogy egy-egy félmondatos visszautalásnál általában már nem tudtam, hogy melyikre gondolnak a sok közül. Azt leszámítva, hogy számomra túl sok volt az esemény, a történet elég jól fel volt építve. Szépen lassan eljutottunk A-ból B-be, még ha sok-sok kitérővel is. A fő történetszál jól követhető volt és élvezetes is. A mellékszereplők is jól kidolgozottak, valamennyire szerethetőek, és a legtöbbjüknek megismerjük a motivációit, vágyait is. Összességében szerintem ez egy jó könyv, és megértem, miért tetszhet a gyerekeknek. Számomra viszont túl sűrű volt a tartalma, nem bilincselt oda magához, és emiatt nem érzem kiemelkedő alkotásnak.

Értékelésem: 3 / 5

A könyvsorozat részei:
 Percy Jackson and the Olympians 1: The Lightning Thief - A villámtolvaj
 Percy Jackson and the Olympians 2: The Sea of Monsters - A szörnyek tengere
 Percy Jackson and the Olympians 3: The Titan's Curse - A titán átka
 Percy Jackson and the Olympians 4: The Battle of the Labyrinth - Csata a labirintusban
 Percy Jackson and the Olympians 5: The Last Olympian - Az utolsó olimposzi

Hasonló könyvek:
Harry Potter and the Sorcerer's Stone
The Iron Trial
De mi került a pitébe?

Kövess Bloglovin-on

2 megjegyzés:

  1. Hűűű, nekem elsöprő élmény volt! Sajnálom, hogy nem kebelezett be. Egyébként öcsémnek se, pedig azért általában vele is egy platformon vagyok ifjúsági fantasy ügyileg. :) Azért folytatod majd?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem tudom, hogy folytatom-e. Nem kizárt, mert azért nem volt rossz, és lehet hogy a többi rész jobban tetszene. Viszont más könyveket jobban várok (pl. az Iron Trial folytatását), úgyhogy amíg lesz jobb olvasmányom, addig valószínű hogy inkább azt választom majd.

      Törlés