2018. február 17., szombat

John Cure és A fekete esernyős férfi

A Mini-könyvklub 9 ehavi olvasmánya A fekete esernyős férfi a John Cure álnevet használó, magyar bestseller írótól. Róla és az ő eddigi munkásságáról gyűjtöttem össze néhány érdekességet ebben a bejegyzésben.

John Cure, azaz Győrffy-Kiss József 40 éves magyar író, eddig négy regénye jelent meg, melyek misztikus thrillerek több-kevesebb horror elemmel vegyítve. Regényei heteken keresztül vezették a Bookline sikerlistáját, sőt, A fekete esernyős férfi már az előrendelések alapján bestseller regénynek számított. Cure szereti a misztikus, természetfeletti erőket vegyíteni az általunk ismert világgal, és bemutatni, hogy nemcsak másokkal, számunkra ismeretlenekkel történhetnek tragédiák, hanem egyik pillanatról a másikra akár a mi életünk is felborulhat. Történeteiben mindig vannak "jó" és "rossz" szereplők, de ahogy az életben sem fekete vagy fehér a személyiségünk, úgy a regényeiben is mindig árnyaltak a karakterek. Sokszor pont a szereplők azok, akik kérdéseket vetnek fel benne, és ez is motiválja a történet írásában.

Fiatalkorában egy hip-hop együttes tagja volt, később pedig a művészetek mellett diplomáciai és katonai tanulmányokat is folytatott, valamint önvédelmi- és közelharc oktató lett. A regényírás mellett üzleti érdekeltségei is vannak, reklámszakemberként és a Mogul kiadó művészeti igazgatójaként is dolgozott, sőt, rajzfilmek tervezésével, valamint terroristák pszichológiai profilalkotásával is foglalkozott.

Regényei iránt külföldi kiadók is érdeklődtek, de az első megkereséseket visszautasította, mert Cure szereti maga megtervezni a könyv kinézetét, borítóját, erre pedig nem lett volna lehetősége. Az idei év folyamán azonban várhatóan Angliában és az Egyesült Államokban is megjelenik A fekete esernyős férfi angol fordításban.

A fekete esernyős férfi Cure szívéhez különösen közel áll, mert magyar helyszínen, jórészt Nyíregyházán és Budapesten játszódik. Az író egy szabolcs-szatmár-beregi faluban nőtt fel, élt már Nyíregyházán is, és jelenleg is a város vonzáskörzetében lakik, ezért jól ismerte azt a környezetet, amelybe a regény cselekményét helyezte. Szerinte a külföldi olvasók számára is érdekes lehet egy olyan regényt olvasni, ami által kicsit Magyarországot, ezt a számukra távoli, ismeretlen területet is megismerhetik.

Távlati tervei között szerepel, hogy kipróbáljon másféle műfajokat is, például képregényt, kémregényt, vagy történelmi-háborús regényt írjon.


A bejegyzés megírásához az alábbi oldalak szolgáltak forrásként:
John Cure hivatalos írói honlapja, Bizzarium interjú, Prológus interjú, Víg-Kend interjú

Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése